Weersverwachting Turkije

Vandaag
Morgen
Vrijdag
Zaterdag
Het weer in Turkije

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Turkije. Voor een snelle weergave kan je hiernaast (links) op de pijltjes of tabs klikken.

Per plaats

Zoek in onderstaande lijst jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Turkije met voor elke stad in Turkije de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Plaatsen a t/m g
Plaatsen h t/m p
Plaatsen q t/m z

Bekijk de weersverwachting voor jouw plaats

Populaire plaatsen

Bekijk de weersverwachting voor de populairste plaatsen in Turkije en krijg snel een beeld van het weer. Natuurlijk is ook het mogelijk om een uitgebreide weersverwachting te bekijken voor andere locaties in Turkije. Klik op onderstaande links om een overzicht van alle locaties in Turkije te krijgen.

  Weer Maximum Minimum
Antalya Volop zon 17°C 8°C
Alanya Volop zon 17°C 10°C
Istanbul Volop zon 14°C 7°C
Side Volop zon 17°C 10°C
Marmaris Volop zon 17°C 7°C
Bodrum Volop zon 15°C 8°C
Kusadasi Volop zon 15°C 5°C
Belek Volop zon 17°C 8°C
Kemer Volop zon 17°C 8°C
Mersin Volop zon 16°C 10°C
  Weer Maximum Minimum
Finike Volop zon 17°C 8°C
Turgutreis Volop zon 15°C 8°C
Torba Volop zon 15°C 8°C
Izmir Volop zon 14°C 5°C
Gümbet Volop zon 15°C 8°C
Fethiye Volop zon 17°C 7°C
Dalyan Volop zon 18°C 7°C
Ölüdeniz Volop zon 17°C 7°C
Içmeler Volop zon 17°C 7°C
Ankara Volop zon 3°C -2°C

Het klimaat in Turkije

Turkije is een groot land met veel verschillende landschappen, hierdoor kent Turkije verschillende klimaattypes. Langs de kust in het westen, zuiden en delen van het noorden heerst een mediterraan klimaat, met warme droge zomers en milde natte winters. Op de Anatologische Hoogvlakte heerst een landklimaat, met warme droge zomers en koude winters. Het oosten van Turkije kent strenge winters en heeft 120 dagen van het jaar sneeuw.
In de zuidpunt van Turkije, langs de Middellandse Zee, is gemiddeld het warmst. Aan de grens met Syrië bedraagt de temperatuur in juli 40°C. De Egeïsche kuststreken hebben in juli overdag temperaturen van rond de 33-34°C. Erzurum is de koudste plaats van Turkije en ligt in het bergachtige oosten. In Erzurum heerst een menging tussen een landklimaat en een hooggebergteklimaat.
Zomers is het wel warm als de temperatuur overdag oploopt naar gemiddeld 26°C. In Ankara bedraagt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomer 30°C. In het oosten schijnt de zon minder dan in het zuiden. Antalya is met jaarlijks 3220 uur zon een van de zonnigste plaatsen van Turkije. In Trabzon schijnt de zon een stuk minder met gemiddeld 1875 uur zonneschijn per jaar. In het overgrote deel van Turkije schijnt de zon in de winter gemiddeld 4 uur per dag en in de zomer 12 à 13 uur per dag.
In de zomer valt nauwelijks neerslag maar in de winter regent het volop. In de maanden november tot en met maart valt aan de Turkse kust veel neerslag. In Antalya valt gemiddeld 1079 mm per jaar, dat is meer dan in Nederland. In de andere kustgebieden valt gemiddeld 700 mm regen per jaar. Langs de kust van de Zwarte Zee valt de meeste regen. In Zonduldak valt jaarlijks gemiddeld 1200 mm regen. In Centraal-Anatolië, tussen de bergketens langs de noord- en zuidkust in, valt gemiddeld 300-400 mm neerslag per jaar.
In Antalya is in augustus het zeewatertemperatuur gemiddeld 27 graden. In augustus is het zeewater in Zonduldak, in het Zwarte Zeegebied, gemiddeld 24 graden.