Weersverwachting Mozambique

Deze pagina laat zien voor welke steden in Mozambique Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


B
Beira

M
Maputo

N
Nampula

T
Tete

Het klimaat in Mozambique

In Mozambique verschilt de temperatuur en de hoeveelheid neerslag behoorlijk tussen de verschillende streken. De jaarlijkse gemiddelde dagtemperatuur is 28°C. Het is langs de kust bijna altijd warm en zonnig, ook in de winter als het op andere plaatsen in het land koud is. Het is aan de kust gemiddeld tussen de 24°C en 27°C in het droge seizoen en zelfs tot 31°C in het regenseizoen. Van april tot september is het winter in Mozambique en van oktober tot maart is het zomer. De winter is de beste periode om naar Mozambique te reizen omdat het dan wat droger en koeler is. De zomers zijn namelijk erg warm, vochtig en regenachtig. Het noorden is meer tropisch dan het zuiden van Mozambique. In het noorden van Mozambique, bij Pemba en de Zambezi vallei komen de hoogste temperaturen voor.

Er komen twee seizoenen voor in Mozambique, een regen- en een droog seizoen. Van november tot maart heerst het regenseizoen, dan komen de hoogste temperaturen van het jaar voor. De gemiddelde dagtemperatuur in het regenseizoen is 29°C. Van april tot oktober heerst het droge seizoen. In juli en augustus is de gemiddelde dagtemperatuur 20°C.

Langs de kust valt gemiddeld jaarlijks tussen de 800 en 900 millimeter neerslag in Mozambique. Op sommige plaatsen valt gemiddeld 2000 millimeter neerslag per jaar, bijvoorbeeld bij de Chinaminami berg. In het zuiden van Mozambique valt iets meer dan de helft van de hoeveelheid neerslag die in het noorden van Mozambique valt.