Weersverwachting China

Deze pagina laat zien voor welke steden in China Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


A
Anshan

B
Baoding
Beijing

C
Changchun
Changde
Changsha
Changzhou
Chengde
Chengdu
Chenzhou
Chongqing

D
Dali
Dalian
Dandong

F
Fuzhou

G
Ganzhou
Guangzhou
Guilin
Guiyang

H
Haikou
Hangzhou
Harbin
Hefei
Hengyang
Hohhot
Hong Kong
Hualian

J
Jiayuguan
Jinan
Jinzhou

K
Kaifeng
Kunming

L
Lanzhou
Lhasa
Liuzhou
Longyan

M
Manzhouli
Mohe

N
Nanchang
Nanjing
Nanning
Nantong
Ningbo

Q
Qingdao

S
Sanya
Shanghai
Shantou
Shaoguan
Shenyang
Shenzhen
Shihezi
Shijiazhuang

T
Taidong
Tainan
Taiyuan
Tangshan
Tianjin

U
Urumqi

W
Wenzhou
Wuhan
Wuhu

X
Xiamen
Xi'an
Xichang
Xining
Xuzhou

Y
Yichang
Yinchuan
Yueyang

Z
Zhangzhou
Zhanjiang
Zhengzhou

Het klimaat in China


Door het grote landoppervlakte van China komen er verschillende klimaatsoorten voor.

De provincies Heilongjinang, Jilin, Liaoning, Beijing, Binnen-Mongolië; Ningxia, Shaanxi, Shanxi, Hebei en Shandong behoren tot het noorden van China. Er heerst een woestijnklimaat in het noorden van China omdat er veel woestijnen in het gebied liggen. Over het jaar genomen varieert de gemiddelde temperatuur in het noorden van China van 14°C in de laagvlakte bij Jinan tot 1,6°C in de heuvels bij Hailar.

Een koude luchtstroom vanuit Oost-Siberië zorgt ervoor dat de winters in het noorden van China koud en lang zijn. In de winter is het in de woestijn iets warmer, de temperatuur ligt daar dan gemiddeld rond het vriespunt. Met gemiddeld 5°C in de winter is het het warmst op de laagvlakten zuidelijk van Beijing.

In het noorden van China is de zomer warm met gemiddeld 26°C, op de laagvlakten ten zuiden van Beijing is het gemiddeld 32°C. In de bergen ligt de temperatuur zomers iets lager. In juli en augustus valt rond de 200 mm neerlag per maand en het zijn daarmee de natste maanden van het jaar. In augustus is het zeewater van de Straat van Bo Hai rond de 24°C, dit ligt in het noorden van de Gele Zee.

Xinjiang, Gansu, Qinghai en Tibet liggen in het westen van China, door de hoge ligging is het is het westen niet erg warm. Er heerst een hooggebergteklimaat in de bergen, de temperatuur ligt gemiddeld rond 3°C. De lager gelegen gebieden zijn iets minder koud met gemiddeld 10°C. In de gebieden boven de 4000 meter (de hooglanden van Qinghai en Tibet) zijn de zomers gematigd warm en kort. In de Takla-Makanwoestijn heerst een woestijnklimaat. Daar valt per jaar weinig neerslag: in het westen van de woestijn valt gemiddeld 38 mm per jaar en in het oosten gemiddeld 10 mm.

In de winter sneeuwt het in het westen van China, in januari is het er tussen -10°C en -20°C. In de zomer liggen de temperaturen tussen de 25°C en 38°C. Gemiddeld schijnt de zon 3000 uur per jaar.

De provincies Hainan, Hong Kong Guangdong, Jiangsu, Yunnan, Shanghai Shi, Zhejiang, Fujian, Jiangxi, Hunan, Guizhou, Anhui, Guangxi, Henan, Hubei en Sichuan vormen het zuiden van China. Het is daar gemiddeld genomen warm.

In de winter is het er zacht en de winter duurt kort, soms is er zelfs helemaal geen winter. In Nanjing daalt de temperatuur in de winter tot onder het nulpunt maar op de laagvlakte is het gemiddeld 7°C en langs de kust van Guangdong vriest het bijna nooit.

In de zomer is het warm, de gemiddelde temperatuur ligt rond de 33°C. In de nachten blijft het warm met een gemiddelde temperatuur van 25°C.

Tussen mei en september komt de zuidwestmoesson voor in het zuidwesten, zuiden en oosten van China. Hierdoor valt er extreem veel regen, soms wel 100 tot 150 mm per dag.
In China schijnt de zon gemiddeld tussen de 2600 en 3200 uur per jaar.