Weersverwachting Indonesië

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Indonesië. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Indonesië met voor elke stad in Indonesië de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Indonesië

In Indonesië heerst een tropisch klimaat. Het regent en onweert er veel en de temperaturen zijn er dagelijks tropisch. Het is er het hele jaar door overdag tussen de 30°C en 32°C, met uitschieters naar 36°C. ’s Nachts koelt het af naar 22°C tot 24°C. Omdat de temperatuur het hele jaar door constant is, kan er niet gesproken worden van een zomer of winter. Alleen in de bergen is het kouder en in het noordelijkste gedeelte van Sumatra. Op een hoogte van 4500 meter in de bergen ligt de temperatuur rond de 0°C. Vanaf die hoogte ligt er eeuwige sneeuw. In het noorden van Indonesië is het in augustus net wat warmer dan in de rest van het jaar. In het zuiden van Indonesië is dat in december het geval.

Tussen mei en september heerst de zuidoostmoesson in Indonesië en tussen november en maart heerst de noordoostmoesson. Tijdens een moesson regent het veel, vaak in de vorm van hevige, korte regenbuien. Tussen de regenbuien door schijnt de zon vaak uitbundig. De droge passaatwind die vanuit Australië overwaait zorgt voor een droge tijd op delen van Indonesië. Op Sulawesi, Bali, Timor, Flores, Sumba en in het oosten van Java komt een echt droge tijd voor. Op de eilanden die zuidoostelijk liggen, Roti en Timor kan het droge jaargetijde zelfs 7 maanden aanhouden. Er valt tussen de 1500 millimeter en 2500 millimeter regen per jaar op veel plaatsen in Indonesië. In het noorden, westen en in de bergen in Irian Java valt de meeste regen. Met 6350 millimeter regen per jaar is Irian Java de natste plek van Indonesië. 

Overal in Indonesië schijnt volop zon maar het gemiddeld aantal uren zon per jaar kan plaatselijk nogal verschillen. In het noorden van Celebes en Sumatra schijnt de zon 1800 uur per jaar omdat het daar vaak bewolkt is. In het zuiden, in Kupang, schijnt de zon 3079 uur per jaar. De zon schijnt in de hoofdstad van Indonesië, Jakarta, 2975 uur per jaar. 

Onweer komt veelvuldig voor in Indonesië. Bogor, op Java, is een van de onweerrijkste plaatsen op aarde. Het onweert daar bijna iedere dag; 322 dagen per jaar. Van de plaatsen in Indonesië komt het minste onweer voor in de Molukken.

In heel Indonesië ligt de temperatuur van het zeewater tussen de 26°C en 29°C.