Weersverwachting Laos

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Laos. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Laos met voor elke stad in Laos de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Laos

In Laos heerst een tropisch klimaat. De temperaturen kunnen overdag oplopen tot 30°C, het is er dus behoorlijk warm. De jaarlijkse gemiddelde dagtemperatuur is zo’n 27°C. De verschillen in temperatuur zijn klein tussen dag en nacht. Er zijn drie seizoenen in Laos; het regenseizoen en twee droge seizoenen. 

Het regenseizoen, ook wel bekend als de moesson, heerst van mei tot oktober. In dit seizoen valt vaak in de namiddag een paar uur veel neerslag. Het kan echter ook hele dagen achtereen regenen en dan een paar dagen helemaal droog zijn. De luchtvochtigheid is echter wel heel hoog gedurende het regenseizoen. Voor mensen die graag een autoreis willen maken is het niet handig om dit aan het einde van het regenseizoen te doen, dan zijn sommige landweggetjes moeilijk begaanbaar door de grote hoeveelheid modder. 

Het hete, droge seizoen heerst van maart tot mei. In de laaglanden kan het in deze periode bijna 40°C worden. April is de warmste maand. 

Het koele, droge seizoen heerst van november tot februari. In dit seizoen ligt de dagtemperatuur in het laagland rond 25°C. De combinatie van de aangename temperatuur en de droge periode maakt dat dit de beste periode is om naar Laos te gaan. In deze periode zijn alle landweggetjes ook makkelijk begaanbaar met de auto. In Phnom Penh, de hoofdstad van Laos, ligt de dagtemperatuur in dit seizoen rond 28°C. 

De warmste maanden van het jaar zijn maart en april, het wordt dan gemiddeld 30°C overdag. De temperatuur in de Mekongvallei kan zelfs 35°C en hoger worden. In december en januari kan de temperatuur in de hogere berggebieden dalen tot onder het vriespunt.

In Laos verschilt de hoeveelheid neerslag die jaarlijks valt per gebied. Dit komt door de hoogteverschillen. In de noordelijke berggebieden valt de meeste neerslag, namelijk meer dan 3000 millimeter per jaar. In het tropische laagland daarentegen valt gemiddeld 1250 millimeter neerslag per jaar.