Weersverwachting Nepal

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Nepal. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Nepal met voor elke stad in Nepal de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Nepal

In Nepal heersen verschillende klimaten door de verschillende landschappen en de verschillen in hoogtes. 

Er heerst een subtropisch klimaat in de lager gelegen gedeelten van Nepal. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 40°C, het is dan heet en vochtig. Als de moesson eraan komt is het vooral erg heet. In de winter ligt de gemiddeld dagtemperatuur rond 17°C, het is dan mild en droog. De minimumtemperatuur in de winter ligt rond 10°C.

Er heerst een gematigd klimaat in de valleien en bergen, de winters zijn koel en de zomers warm. De gemiddelde dagtemperatuur in juli ligt rond 24°C en in januari 10°C. In de winter kan het ’s nachts in de bergen en valleien erg koud worden maar de temperaturen blijven over het algemeen boven het vriespunt. Nepal ligt vrij zuidelijk, daarom is het klimaat op hoger gelegen gebieden nog vrij aangenaam.

Er heerst een hooggebergteklimaat aan de noordgrens in de bergen van de Himalaya op 4000 meter hoogte. Op de toppen van de bergen ligt eeuwige ijs en sneeuw. Daar vries het dus het gehele jaar door. 

Nepal kent dezelfde klimatologische seizoenen als Nederland. In het voorjaar zijn de temperaturen warm en zacht. Het is dan in Katmandu tussen de 16°C en 23°C. In de zomer zijn de temperaturen een stuk hoger en het regent dan veel, ook komen er bijna dagelijks onweersbuien voor in de avond. In Katmandu ligt de temperatuur in de zomer tussen 23°C en 25°C. 

De herfst is het beste seizoen om naar Nepal te reizen. Het weer is dan zeer aangenaam en het zicht op de bergen is dan prachtig. De temperatuur in Katmandu varieert in de herfst tussen 15°C en 24°C. In de winter is de lucht helder en het weer koel. Er ligt dan vaak sneeuw op de hoger gelegen gebieden. De temperatuut in Katmandu ligt in de winter tussen 9°C en 12°C.

Er heerst een zuidwestmoesson van juni tot en met september. De moesson start in het oosten en hij bereikt het westen aan het einde van juni. Er valt in het oosten van Nepal gemiddeld 2500 millimeter neerslag. Rond Katmandu, in het midden van Nepal, valt gemiddeld 1420 millimeter per jaar. In het westen valt de minste regen, gemiddeld 1000 millimeter per jaar. De meeste regen valt in het dichtbevolkte laagland, tussen de 2000 en 3000 millimeter per jaar.