Weersverwachting Sri Lanka

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Sri Lanka. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Sri Lanka met voor elke stad in Sri Lanka de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Sri Lanka

In Sri Lanka heerst een tropisch klimaat, het is er alleen iets kouder door de frisse oceaanwinden. In Sri Lanka is het warm met een hoge vochtigheidsgraad. Overdag ligt de temperatuur het gehele jaar rond 28°C tot 30°C. Tussen de zomer en winter zijn de temperatuurverschillen nauwelijks merkbaar. Binnen Sri Lanka zijn er wel verschillen in temperatuur. Aan de noordoostelijke kust, in Trincomalee, kan het 32°C worden. In het Centrale Hoogland, in Nuwara Eliya, kan de temperatuur dalen tot 16°C. Dit komt door het verschil in hoogteligging. In het binnenland op de hoger gelegen gebieden daalt de temperatuur 0,5°C per 100 meter hoogte. In de laaggelegen gebieden is de temperatuur het hele jaar door hoog en de vochtigheidsgraad is hoog. De maanden mei, juni en juli zijn de warmste maanden van het jaar. 

In het grootste deel van Sri Lanka valt matige of overvloedige regenval. De neerslag valt verspreid over het gehele jaar. Het droogste gedeelte van Sri Lanka zijn de laaggelegen gebieden in het noordoosten van het land. Het natste gedeeltes van Sri Lanka zijn de bergen en de zuidwestelijke kust, met name van april tot juni en van oktober tot november, dan valt de meeste regen. 

Sri Lanka kent twee moessons. De noordoostelijke moesson en de zuidwestelijke moesson. De noordoostelijke moesson brengt regen met zich mee van december tot januari, de zuidwestelijke moesson brengt regen met zich mee van mei tot juli. De neerslag valt vaak in heftige regenbuien aan het eind van de middag, deze regenbuien gaan vaak gepaard met onweer. 

De zon schijnt buiten het regenseizoen gemiddeld 6 tot 8 uur per dag. Tijdens de regenseizoenen schijnt de zon een stuk minder door de bewolking, dan ligt het gemiddeld aantal uren zon tussen de 2 en 3 uur per dag.