Weersverwachting Finland

Deze pagina laat zien voor welke steden in Finland Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


A
Ahtari

Ä
Ähtäri (Etseri)

E
Enontekiö
Espoo

H
Hauho
Helsinki
Helsinki-Malmi

I
Ikaalinen
Ivalo

J
Jaala
Jämsä
Joensuu
Jokioinen
Joutsa
Jyvaskyla

K
Kajaani
Kangasala
Karttula
Kauhava
Kerimäki
Kitee
Kristiinankaupunki (Kristinestad)
Kruunupyy
Kumlinge
Kuusamo

L
Lahti
Lappeenranta
Levi (Sirkkä)
Lilla Björkholmen
Lohja (Lojo)

M
Mariehamn Aland Island
Merimasku
Mikkeli
Muonio

N
Nurmes
Nyhamn

O
Outokumpu

P
Perniö
Pori

R
Rovaniemi

S
Sallatunturi
Sammatti
Savonlinna
Sinettä
Sodankyla
Soini
Somero
Suomusjarvi
Suomussalmi

T
Tampere
Turku

U
Utti

V
Vaasa
Varpaisjärvi
Vuokatti

Het klimaat in Finland


Finland heeft koude winters en warme zomers, er heerst een gematigd landklimaat. De warme golfstroom op de Atlantische Oceaan en de overheersende zuidwestelijke wind hebben invloed op het klimaat van Finland. In het zuiden is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur 5°C, in het noorden is het een stuk kouder, daar is de gemiddelde jaarlijkse temperatuur -2°C.

Juli en augustus zijn de warmste maanden in Finland, het kan dan behoorlijk warm worden. In het noorden wordt het gemiddeld 17°C overdag en in het zuiden ongeveer 21°C. In de zomer wordt in het zuidoosten van Finland de hoogste temperatuur behaald van heel Scandinavië. In de winter zijn de temperaturen laag vanwege het gebrek aan zonneschijn vanaf november.

Lapland heeft een toendraklimaat. De zomer duurt 2 maanden korter en er zijn extreme vorstperiodes. Half oktober begint de winter, dan valt de eerste sneeuw. De gemiddelde temperatuur is januari is -20°C. Aan de westkust van Finland is het minder koud, daar is het gemiddeld -10°C in januari. Aan de kust heerst, is het vochtiger dan in de rest van Finland, daar heerst een zeeklimaat. De baaien en meren in Finland kunnen vanaf half juni opwarmen tot 20°C of warmer.

In het uiterste noorden, aan de lijzijde van de Noorse bergen, valt zo’n 370 millimeter neerslag per jaar. De hoeveelheid neerslag per jaar neemt toe van noord naar zuid. In het oostelijke binnenland en in de zuidelijke kuststreek valt gemiddeld 650 millimeter neerslag per jaar.
Meestal ligt in februari en maart de meeste sneeuw op de grond. Langs de kust ligt doorgaans een sneeuwdek van tussen de 20 en 30 centimeter. In Helsinki, de hoofdstad van Finland, ligt gemiddeld 35 centimeter sneeuw. In het binnenland ligt de meeste sneeuw; tussen de 69 en 90 centimeter.

Langs de Finse kust schijnt de zon het meest. In Haparanda, aan de Botnische Golf, schijnt de zon gemiddeld 1818 uur per jaar. In Vaasa en Helsinki schijnt de zon gemiddeld 1782 uur per jaar. Richting binnenland wordt het aantal zonuren per jaar steeds minder en Lapland kent slechts 1090 uur zon per jaar. Door de middernachtzon in het noorden van Finland wordt het daar zomers nooit echt donker, alleen schemerig. Hierdoor zijn de zomerdagen in het noorden erg lang. In Utsjoki duurt de langste zomerdag twee maanden, dit is de langste zomerdag die voorkomt in Finland. Tussen november en januari is het omgekeerd in Lapland, dan wordt het nooit dag.

De herfstkleuren zijn in Finland prachtig, daarom zijn september en oktober goede maanden om Finland te bezoeken. Met name Zuid-Finland is in die tijd van het jaar mooi om te bezoeken.