Weersverwachting Ierland

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Ierland. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Ierland met voor elke stad in Ierland de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Ierland

In Ierland zijn de zomers koel en de winters mild, er heerst een gematigd zeeklimaat. Door de invloed van de warme Golfstroom zijn de zomers niet extreem heet en de winters niet extreem koud. De temperaturen variëren meestal tussen 0°C en 21°C. De gemiddelde temperatuur in juli en augustus is 15°C. De temperatuur komt in de zomer zelden boven de 25°C uit. De gemiddelde temperatuur in januari en februari is 5°C. De gemiddelde jaartemperatuur is 9°C.

Er valt gemiddeld tussen de 750 en 1000 millimeter neerslag per jaar in Ierland. De meeste regen valt op de hogere heuvels en bergen en aan de westkust. In december en januari valt de meeste neerslag en in april valt de minste neerslag. Alleen in het zuiden van Ierland valt de minste neerslag in juni. Dublin, de hoofdstad, ligt in het droogste gebied van het land, daar valt zo’n 750 millimeter neerslag per jaar.

Op 6 tot 27 dagen per jaar kan er sneeuw vallen in Ierland. In het zuidwesten valt de minste sneeuw, het blijft daar ook maar één keer per jaar liggen. De meeste sneeuw ligt in de bergen, daar valt het op 27 dagen en blijkt het op 11 dagen liggen.

In Ierland komen opvallend veel dagen met hagel voor. In het oosten, zuiden en in het binnenland komen 9 dagen per jaar met hagel voor. Aan de noordwestkust komen daarentegen tussen de 45 en 48 dagen met hagel voor.

Er komt ook vaak mist voor in Ierland. In het zuiden zijn 99 dagen per jaar mistig, in het binnenland zijn dat tussen de 30 en 50 dagen per jaar. In het noorden komen slechts 12 dagen met mist voor.

Per jaar schijnt de zon gemiddeld 1200 uur in Ierland. In het zuidoosten schijnt de zon iets meer, namelijk 1500 uur per jaar. Met gemiddeld 5 tot 6 uur zon per dag zijn mei en juni de zonnigste maanden van het jaar. De zon schijnt dan in het zuidoosten 7 uur per dag. De zon schijnt in december slechts 1 uur per dag.