Weersverwachting IJsland

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor IJsland. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van IJsland met voor elke stad in IJsland de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in IJsland

Door de invloed van de warme Golfstroom zijn de winters in IJsland relatief zacht. De zomers zijn kort en koel.

Tussen de gemiddelde temperaturen in het binnenland en aan de zuidkust zit een verschil van 10°C. In het binnenland is de gemiddelde temperatuur -5°C, aan de zuidkust is de gemiddelde temperatuur 5°C. De temperatuur schommelt in de winter tussen de -2 tot -14°C en in januari is het het koudst. Juli is de warmste maand, aan de kust is de gemiddelde dagtemperatuur dan 15°C. In de hoofdstad van IJsland, Reykjavik, is de jaarlijkse gemiddelde temperatuur 4,3°C. In de winter ligt de temperatuur overdag rond de 2°C en in de zomer rond de 2°C.

In de maanden november, december en januari is het maar een paar uur per dag licht. ’s Zomers wordt het daarentegen nauwelijks tot niet donker. Dit komt door de noordelijke ligging van IJsland.

In IJsland verschilt de hoeveelheid neerslag die jaarlijks valt plaatselijk heel erg. In het noorden valt jaarlijks zo’n 700 millimeter, in het westen valt 850 millimeter per jaar en in het zuiden valt 1700 millimeter per jaar. Aan de zuidkust valt het meeste regen. Daar valt op 221 dagen per jaar meer dan 1 millimeter regen. Reykjavik ligt zuidelijk, maar niet aan de zuidkust en daar valt op slechts 148 dagen per jaar neerslag. In de hoger gelegen delen van IJsland valt de neerslag vaak in de vorm van sneeuw. Op de hoogste vulkaantoppen ligt het hele jaar door sneeuw.

In IJsland schijnt de zon 1200 uur per jaar. In het noorden schijnt de zon slechts 1050 uur per jaar.

Rondom IJsland is de zee niet extreem koud, maar ook niet warm. De warme golfstroom houdt de zee aan de zuidkant op gemiddeld 11°C in de zomer en in de winter op 7°C. De temperatuur van de zee aan de noordkant schommelt tussen de 3°C en 8°C.