Weersverwachting Italië

Vandaag
Morgen
Donderdag
Vrijdag
Het weer in Italië

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Italië. Voor een snelle weergave kan je hiernaast (links) op de pijltjes of tabs klikken.

Per plaats

Zoek in onderstaande lijst jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Italië met voor elke stad in Italië de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Plaatsen a t/m g
Plaatsen h t/m p
Plaatsen q t/m z

Bekijk de weersverwachting voor jouw plaats

Populaire plaatsen

Bekijk de weersverwachting voor de populairste plaatsen in Italië en krijg snel een beeld van het weer. Natuurlijk is ook het mogelijk om een uitgebreide weersverwachting te bekijken voor andere locaties in Italië. Klik op onderstaande links om een overzicht van alle locaties in Italië te krijgen.

  Weer Maximum Minimum
Rome Regenbui, ook zon 21°C 15°C
Florence Zware bui, ook zon 19°C 15°C
Venetië Forse regenval 14°C 12°C
Milaan Forse regenval 14°C 13°C
Peschiera del Garda Forse regenval 16°C 13°C
Pisa Forse regenval 18°C 14°C
Garda Forse regenval 16°C 13°C
Verona Forse regenval 17°C 13°C
Lazise Forse regenval 16°C 13°C
Bolzano Zon en wolken 16°C 11°C
  Weer Maximum Minimum
Levico terme Forse regenval 14°C 12°C
Aosta Zon en wolken 13°C 9°C
Siena Zware bui, ook zon 17°C 12°C
Verbania Intra Forse regenval 13°C 12°C
Palermo Volop zon 25°C 14°C
Como Forse regenval 8°C 7°C
Bardolino Forse regenval 16°C 13°C
Rimini Fors onweer, ook zon 20°C 13°C
Fondotoce di Verbania Forse regenval 13°C 12°C
Caldonazzo Forse regenval 14°C 12°C

Het klimaat in Italië

In Italië zijn de zomers droog en warm, er heerst een mediterraan klimaat. Het klimaat van Italië is over drie gebieden verdeeld: het zuidelijke deel en de eilanden, het noorden en de Alpen en het kustgebied. Richting het noorden wordt het steeds kouder en natter. Er valt gemiddeld tussen de 500 millimeter en 1000 millimeter neerslag per jaar.

In Noord- Italië liggen de Po-vlakte en de Alpen. Op de Po-vlakte zijn de winters koud en de zomers warm. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomer ligt rond de 29°C. ’s Winters komt veel nevel en mist voor en in de nachten daalt de temperatuur tot -2°C. De meeste regen valt in de lente en herfst. In de Alpen zijn de winters behoorlijk koud. Er heerst een hooggebergteklimaat. In januari daalt de temperatuur tot -10°C op 2000 meter hoogte. In de dalen zijn de temperaturen in de winter ook laag. De meeste neerslag valt aan de zuidkant van de Alpen. De meeste neerslag valt in de zomer. De Alpen zijn een zeer populaire vakantiebestemming, met name voor wintersporters. Er ligt gemiddeld 180 dagen sneeuw per jaar.

In het midden en zuiden van Italië is het een stuk warmer, daar heerst een mediterraan klimaat. In de hoofdstad van Italië, Rome, ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de winter rond de 7°C en in de zomer rond de 25°C. Rome ligt vlak bij de kust en hoge zomertemperaturen worden daardoor getemperd door wind van zee. Ondanks dat komen temperaturen boven de 30°C veelvuldig voor in Rome. De Tramontana is een droge noordoosten wind die vooral in de winter waait in Italië. Deze frisse valwind is met name aan de westkust van Italië merkbaar.

In het zuiden van Italië zijn de zomers heet en droog en de zon schijnt er veel. De Sirocco is een wind die vochtige, warme lucht vanuit de Sahara meeneemt naar Italië. Als deze wind waait kan het flink warm worden, het kan dan 45°C worden. In de zomer is de gemiddelde dagtemperatuur in het zuiden zo’n 30°C. In het zuiden schijnt de zon een stuk meer dan in de rest van Italië, gemiddeld 2500 uur per jaar. In de winter valt sneeuw in Zuid-Italië, behalve in het kustgebied en in het zuiden van Sicilië. Er komt weinig onweer voor in Zuid- Italië, gemiddeld maar 10 dagen per jaar.

Op Sardinië zijn de zomers vaak zeer warm en de winters regenrijk en zacht. Aan de kust ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomer tussen de 25°C en 30°C. In de bergen ligt de dagtemperatuur iets lager, rond de 20°C.