Weersverwachting Letland

Deze pagina laat zien voor welke steden in Letland Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


A
Ainazi
Aluksne

B
Bauska

D
Dagda
Daugavpils

J
Jelgava

K
Kolka

L
Liepaja

M
Mersrags

P
Pavilosta
Priekuli

R
Rezekne
Riga
Riga International Airport
Rujena

S
Saldus
Skriveri
Skulte
Stende

V
Ventspils

Z
Zilani

Het klimaat in Letland

In Letland kent het klimaat veel temperatuurverschillen. De winters kunnen erg koud zijn, het voor- en najaar zijn relatief mild en de zomers zijn warm. In de warmste maand van het jaar, juli, ligt de gemiddelde temperatuur in Liepaja aan de westkust rond 16,7°C. In Daugavpils, in het zuidoosten, ligt de gemiddelde temperatuur in juli rond 17,6°C. In de hoofdstad van Letland, Riga, is het in de zomer overdag gemiddeld 22°C en ’s nachts 13°C. De winter duurt van eind oktober tot en met april. Het is in de winter in Letland overdag gemiddeld 0°C overdag en -4°C. Door de invloed van het zeewater is het in de winter enkele graden warmer langs de kust dan in het binnenland. Er kunnen in Letland hele lage vriestemperaturen voorkomen, dit gebeurt bij een sterke oostelijke stroming die ijskoude lucht vanuit Rusland aanvoert. In januari ligt de gemiddelde temperatuur rond -6,6°C in Daugavpils en 2,8°C in Liepaja.

Er valt gemiddeld tussen de 500 en 700 millimeter regen per jaar in Letland. In Riga valt gemiddeld 566 millimeter neerslag per jaar. De neerslag valt verspreid over het gehele jaar maar in augustus valt de meeste neerslag. Op gemiddeld 180 dagen van het jaar valt regen in Letland en op gemiddeld 44 dagen per jaar komt mist voor.

In de wintermaanden komt geregeld sneeuwval voor. Op gemiddeld 82 dagen van het jaar ligt er sneeuw in Letland. De periode zonder vorst duurt gemiddeld 177 dagen en op 72 dagen van het jaar is het heel zonnig.