Weersverwachting Litouwen

Deze pagina laat zien voor welke steden in Litouwen Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


A
Auce

B
Birzaj

D
Druskininkai

K
Kaunas
Kazdanga
Klaipeda
Kyabartai

N
Nila

P
Panevezys

R
Raseiniai
Rucava

S
Siauliai

T
Telsiai

U
Ukmerge
Utena

V
Vilnius

Het klimaat in Litouwen

In Litouwen heerst een klimaat wat tussen het zeeklimaat en het landklimaat in zit. De zomers zijn mild en nat en de winters koud. Het weer in Litouwen is erg veranderlijk. Over het gehele jaar gezien ligt de gemiddelde temperatuur rond 6°C. In de winter liggen de temperatuur vaak onder het vriespunt. In januari ligt de gemiddelde temperatuur rond -4,8°C. In de warmste maand van het jaar, juli, ligt de gemiddelde temperatuur rond 17,2°C.

Het gehele jaar door valt neerslag in Litouwen en langs de kust valt de meeste neerslag. Aan de kust valt de meeste neerslag in oktober, in de rest van het land is dat in augustus. De jaarlijkse gemiddelde neerslag varieert van 930 millimeter in de zuidwestelijke hellingen van het Zemaitija hoogland, 720 millimeter aan de kust tot 490 millimeter in het oosten van het land. Vanaf november begint de sneeuwval, er ligt dan tot en met maart in grote delen van het land een dikke laag sneeuw.

In de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, heerst een landklimaat met korte, milde zomers en lange, donkere winters. De gemiddelde temperatuur ligt in januari rond -6°C, de temperatuur kan dan echter dalen tot -30°C. De gemiddelde temperatuur ligt in juli rond 17°C, maar het kan dan 30°C worden. Jaarlijks valt er 680 millimeter regen, de meeste regen valt in de zomer.