Weersverwachting Oostenrijk

Vandaag
Morgen
Zaterdag
Zondag
Het weer in Oostenrijk

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Oostenrijk. Voor een snelle weergave kan je hiernaast (links) op de pijltjes of tabs klikken.

Per plaats

Zoek in onderstaande lijst jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Oostenrijk met voor elke stad in Oostenrijk de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Plaatsen a t/m g
Plaatsen h t/m p
Plaatsen q t/m z

Bekijk de weersverwachting voor jouw plaats

Populaire plaatsen

Bekijk de weersverwachting voor de populairste plaatsen in Oostenrijk en krijg snel een beeld van het weer. Natuurlijk is ook het mogelijk om een uitgebreide weersverwachting te bekijken voor andere locaties in Oostenrijk. Klik op onderstaande links om een overzicht van alle locaties in Oostenrijk te krijgen.

  Weer Maximum Minimum
Wenen Volop zon 18°C 7°C
Innsbruck Volop zon 21°C 7°C
Salzburg Volop zon 19°C 3°C
Mayrhofen Volop zon 21°C 10°C
Ehrwald Zon en wolken 19°C 6°C
Gaschurn Volop zon 17°C 8°C
Königsleiten Zon en wolken 2°C -1°C
Krimml en Hochkrimml-Gerlosplatte Volop zon 2°C -7°C
St. Johann in Tirol Zon en wolken 17°C 8°C
Klagenfürt Volop zon 18°C 5°C
  Weer Maximum Minimum
Riezlern Volop zon 14°C 7°C
Pertisau Zon en wolken 18°C 5°C
Villach Zon en wolken 20°C 11°C
Linz Volop zon 18°C 5°C
St. Peter am Kammersberg Zon en wolken 19°C 11°C
Brenner Zon en wolken 5°C 2°C
Reutte Tirol Zon en wolken 16°C 2°C

Het klimaat in Oostenrijk

Oostenrijk kan onderverdeeld worden in twee klimaatgebieden.
In de Alpen, die een groot deel van het land beslaan, heerst een hooggebergteklimaat. Boven een hoogte van 1500 meter komt het hooggebergteklimaat voor. Kenmerkend voor dit klimaat zijn de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zomer en winter en noord- en zuidhelling. Deze grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht komen doordat de temperatuur overdag snel stijgt door de ijle lucht en het ’s nachts juist door deze ijle lucht weer snel afkoelt. De temperaturen tussen de noord- en zuidhelling kunnen wel 10°C met elkaar verschillen. Boven de 1800 meter komt de gemiddelde temperatuur in de zomer niet veel hoger dan 10°C. En boven de 2800 meter begint de sneeuwhoogte.
In de lager gelegen gebieden van Oostenrijk heerst over het algemeen een klimaat dat erg neigt naar een zeeklimaat. De temperaturen liggen in de zomer rond de 23-24°C. In het oosten en zuiden van Oostenrijk kan een gematigd Middellands Zeeklimaat voorkomen, met warme zomers en relatief weinig regen. De temperaturen liggen in juni overdag rond de 25-26°C.
In de winter is het in heel Oostenrijk koud. Overdag komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt. Ook in de lagere gedeeltes vriest het licht. In het lager gelegen oosten ligt op 90 dagen van het jaar sneeuw. Meren zoals de Bodensee hebben een verzachtende invloed op de lage temperaturen. Bregenz is in januari het warmste plekje van Oostenrijk.
Juli is de warmste maand van het jaar en januari de koudste. In de maanden juni, juli en augustus valt de meeste regen, maar hebben de meeste aantal uren zon per maand. Januari en februari zijn de droogste maanden, maar hebben weer het minste aantal uren zon.
De neerslaghoeveelheden verschillen erg in Oostenrijk. In de noordelijke Alpen valt veel neerslag, vaak in de vorm van sneeuw. Vooral in het westen van de Nördliche Kalkalpen valt veel regen. Ook in het westen van Oostenrijk valt veel regen, met maandelijks meer dan 200 mm per maand. Het oosten van het land is een stuk droger. In Wenen valt gemiddeld 500 mm regen per jaar. Ook in het zuidoosten is het een stuk droger dan elders in het land. In Graz valt jaarlijks gemiddeld 838 mm regen.
De zonneschijn is in Oostenrijk sterk afhankelijk van de hoogte. In de bergen is minder zon, dan in de dalen. Zo schijnt de zon in Obergurgl op 1938 meter hoogte jaarlijks 1321 uur. In het dal bij Lienz op 659 meter hoogte schijnt deze 1925 uur. Deze laagvlakte ten oosten van Wenen is het zonnigste gebied van het land. Hier aan de grens met Slowakije schijnt de zon ruim 2100 uur.
Oostenrijk is door het klimaat een echt wintersportgebied. Skieen, snowboarden, langlaufen, winterwandelen alles is mogelijk. Het land telt honderden skigebieden of mogelijkheden voor langlaufen. Daarom is Oostenrijk met name in de winter een van de meest populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders!