Weersverwachting Polen

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Polen. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Polen met voor elke stad in Polen de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Polen

In het overgangsgebied van het zeeklimaat in het westen van Europa en het landklimaat in het oosten ligt Polen. In het grootste deel van het land heerst een gematigd zeeklimaat maar in het oosten van het land heerst een landklimaat. Er heerst een hooggebergteklimaat op de hogere toppen van de bergen in het uiterste zuiden van Polen.

De temperaturen verschillen per seizoen. Het voorjaar duurt ongeveer 60 dagen en de temperaturen overdag liggen tussen 5°C en 15°C.

In mei begint de zomer en duurt vier maanden. Het is dan overdag gemiddeld 20°C. De warmste maand is juli, dan ligt de temperatuur in het hele land rond 22°C. Aan de kust, bij Koszalin, blijft het koeler en het is gemiddeld 9°C op de bergtoppen. In het middel van polen is het warmste gebied. Naarmate het gebied verder van de Baltische Zee afligt, neemt het aantal warme dagen toe. Op gemiddeld 5 dagen per jaar wordt het aan de kust warmer dan 25°C, in het zuidoosten is dit op 40 dagen per jaar het geval.

De temperatuur in de herfst daalt naar 5°C tot 15°C.

Aan de kust duurt de winter het kortst, namelijk 2,5 maand, de winter duurt in het noordoosten bijna 4 maanden en de winter duurt het langs in het Tatragebergte het langst, namelijk een half jaar. De temperaturen liggen meestal rond het vriespunt en aan de kust vriest het op 90 dagen per jaar. In de bergen vriest het zelfs 200 dagen per jaar. De koudste maand van het jaar is januari.

In Polen valt gemiddeld 450 tot 700 millimeter neerslag per jaar. In de omgeving van het Goplo-meer, ten oosten van Poznan, valt de minste neerslag. Hier valt ongeveer 300 millimeter neerslag per jaar. In de Karpaten en Sudeten valt ongeveer 800 tot 1400 millimeter neerslag per jaar. De meeste neerslag valt is het Tatragebergte, daar valt zo’n 1800 millimeter neerslag per jaar. In juni valt de meeste neerslag, maar in de bergen is dat in september. De minste neerslag valt in februari.

De zon schijnt jaarlijks tussen de 1400 een 1800 uur. Gdansk aan de kust en Brest in het oosten zijn zeer zonnige plaatsen, in Krakow is het minder zonnig.