Weersverwachting Portugal

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Portugal. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Portugal met voor elke stad in Portugal de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Populaire plaatsen Portugal

Aveiro 8°C 13°C
Braga 7°C 13°C
Coimbra 8°C 13°C
Faro 9°C 17°C
Leiria 10°C 14°C
Lissabon 10°C 16°C
Porto 7°C 12°C
Setúbal 11°C 16°C

Strandweer Portugal

Albufeira 10°C 17°C
Carvoeiro 10°C 18°C
Funchal 15°C 20°C
Lagos 11°C 18°C
Ponta Delgada 11°C 17°C
Santana 7°C 14°C
Vila Franca do Campo 11°C 17°C
Vilamoura 10°C 17°C

Het klimaat in Portugal

In Portugal heersen verschillende klimaattypes. In het noorden heerst een zeeklimaat en naar het zuiden toe wordt het een mediterraan klimaat. Over het algemeen zijn de zomers lang en heet, en de winters mild en regenachtig. Richting het zuiden worden de zomers steeds droger en de winters zachter. In het noorden en midden van Portugal zijn de winters kouder en aan de kust zijn de winters grotendeels zacht.

In juli en augustus is de gemiddelde temperatuur 29°C en dit zijn ook de warmste maanden van het jaar. De temperatuur in het binnenland kan zelfs oplopen tot 40°C. Het is iets kouder in het noorden, in Porto ligt de dagtemperatuur rond 25°C in de zomer. In januari ligt de dagtemperatuur in het noorden vaak rond 14°C en het vriest er bijna nooit.

De meeste regen valt in het noorden van Portugal. Er vat meer dan 2000 millimeter neerslag per jaar in het uiterste noorden. Er valt voornamelijk neerslag in de winter, van oktober tot mei. In de zomers valt weinig neerslag, enkele tientallen millimeters neerslag. In de hoofdstad van Portugal, Lissabon, valt gemiddeld 753 millimeter neerslag per jaar.

Aan de kust komt zelden sneeuw voor. Verder in het binnenland en op hoger gelegen delen in het noorden komt vaker sneeuw voor. Op meer dan tien dagen per jaar valt sneeuw in de bergen rond de Estrela.

In Portugal zijn de meeste gebieden zonnig. In het zuiden van Portugal, de Algarve, schijnt de zon het meest, namelijk 3000 uur per jaar. In het noorden schijnt de zon iets minder, namelijk 2400 uur per jaar. In het noorden schijnt in de winter de zon tussen de 4 en 5 uur per dag, in de zomer schijnt de zon 10 tot 11 uur per dag. In de winter in het verre zuiden schijnt de zon gemiddeld 6 uur per dag en in de zomer schijnt de zon 12 uur per dag.

Er heerst een Middellandse-Zeeklimaat in de Algarve, de winters zijn mild en de zomers niet al te warm. Het zonnigste en warmste en droogste deel van Portugal is de kust van de Algarve. In januari en februari is het daar gemiddeld 16°C en in juli en augustus is het gemiddeld 28°C. In de Algarve regent het het minst, de gemiddelde hoeveelheid neerslag in Faro bedraagt 522 millimeter per jaar. Op 50 tot 60 dagen per jaar valt neerslag. Langs de kust van de Algarve is de zeetemperatuur ook het hoogst van heel Portugal. In de zomer is het zeewater bij Faro 20°C.