Weersverwachting Roemenië

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Roemenië. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Roemenië met voor elke stad in Roemenië de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Roemenië

In Roemenië heersen verschillende klimaten. Langs de Zwarte Zeekust heerst een gematigd zeeklimaat waar de winters mild zijn en de zomers warm. In het binnenland heerst een landklimaat waar de winters koud zijn en de zomers warm.

In Roemenië zijn de winters erg streng, koud en bewolkt. In de winter ligt de dagtemperatuur vaak rond het vriespunt en de zon schijnt gemiddeld maar 2 tot 3 uur per dag. Langs de kust aan de Zwarte Zee is de warmste plek in de winter. De winters zijn het koudst in het binnenland, dan vriezen de rivieren ook meestal dicht.

In Roemenië zijn de zomers over het algemeen zonnig en warm en de zon schijnt gemiddeld 9 tot 10 uur per dag. In de zomer lopen de temperaturen op tot 29°C. In juli en augustus wordt het op de laagvlaktes zeer heet. Het is veel minder heet aan de kust met een gemiddelde dagtemperatuur van 22°C.

De natste seizoenen zijn het voorjaar en de zomer en onweersbuien komen dan regelmatig voor. Vanaf het eind van de zomer tot en met de herfst is het over het algemeen droog. De meeste neerslag in de winter valt in de vorm van sneeuw. Op 30 tot 50 dagen per jaar ligt er sneeuw in de lager gelegen gebieden van Roemenië. In de bergen kan dit oplopen tot 100 dagen per jaar. Van oost naar west en van de laagvlaktes naar de bergen neemt de hoeveelheid neerslag toe. In de Karpaten kan de hoeveelheid neerslag oplopen tot 1400 millimeter per jaar. In Boekarest valt 580 millimeter neerslag per jaar. Aan de Zwarte-Zeekust valt de minste regen. In mei en juni valt de meeste neerslag, op gemiddeld 11 dagen per maand.

De Zwarte Zee heeft in juli en augustus een temperatuur van 23°C.