Weersverwachting Rusland

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Rusland. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Rusland met voor elke stad in Rusland de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Rusland

Het westelijke deel van Rusland, dat binnen Europa ligt, wordt Europees Rusland genoemd. Er heerst een landklimaat met droge winters en warme zomers. De zomers in het noorden zijn koeler. Het wordt in het noorden alleen niet extreem koud door de warme Golfstroom. In Europees Rusland is het klimaat relatief mild in vergelijking met de rest van het land. Er heerst een woestijn- en steppeklimaat in het zuiden. Er heerst een hooggebergteklimaat in de Kaukasus. Langs de Zwarte Zee heerst een vochtig, mediterraan klimaat.

In Moskou is het in juli overdag gemiddeld 24°C en ’s nachts 12°C. Langs de Barentszzee is het iets minder warm, namelijk overdag zo’n 20°C en op Nova Zembla is het 10°C. In het zuiden stijgt de temperatuur tot rond 30°C. Met name de lager gelegen gebieden zijn warmer, in Gronzy is het gemiddeld 30°C en in Volgograd gemiddeld 30,8°C. In het zuiden zijn ook temperaturen tot boven de 40°C mogelijk. Langs de Barentszzee zijn temperaturen van boven de 30°C ook mogelijk, bijvoorbeeld in Moermansk.

In januari vriest het in het noorden in januari ’s nachts -17°C en in het zuiden -5°C. In het koude noorden is het zeer koud maar in Moermansk is het minder koud. Daar zorgt de warme golfstroom voor nachttemperaturen van -14°C. Januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar. Er ligt sneeuw in heel Europees Rusland in de winter. Vanaf eind oktober tot april ligt in het noorden sneeuw. In het zuiden ligt sneeuw van december tot maart.

Er valt in het grootste deel van Europees Rusland tussen de 500 en 700 millimeter neerslag per jaar. Langs de Barentszzee valt 400 tot 450 millimeter neerslag per jaar. Er valt 691 millimeter neerslag per jaar in Moskou. Er valt vrij weinig neerslag ten zuidoosten van Moskou, vooral in de Kaspische laagte, er valt minder dan 200 millimeter neerslag per jaar. Ten zuiden van de rivier de Kuban, langs de kust met de Zwarte zee, valt juist veel neerslag. Er valt meer dan 1000 millimeter neerslag in de westelijke Kaukasus.

De meeste zon schijnt in het zuiden, in Volgograd schijnt de zon meer dan 2200 uur per jaar. De zon schijnt 1500 uur ten noorden van de Archangelsk. Dit komt door de middernachtzon die hier voorkomt. De zon schijnt maar 1400 uur per jaar langs de Barentszzee. In Moskou schijnt de zon 1721 uur per jaar.