Weersverwachting Spanje

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Spanje. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Spanje met voor elke stad in Spanje de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Steden Spanje

Hoe is het weer in Spanje nu en de komende 14 dagen? De populairste steden in Spanje hebben we hieronder uitgelicht. Klik door voor een uitgebreide weersverwachting per plaats.

Alicante 17°C 25°C
Barcelona 14°C 23°C
Bilbao 9°C 28°C
Granada 14°C 30°C
Madrid 13°C 27°C
Málaga 17°C 26°C
Murcia 19°C 28°C
San Sebastian 11°C 26°C
Sevilla 15°C 32°C
Valencia 16°C 24°C

Badplaatsen Spanje

Aangename temperaturen opzoeken in Spanje? Bekijk het weer aan de Spaanse Costa's, de Canarische Eilanden of één van de andere Spaanse eilanden als Mallorca of Ibiza.

Benidorm 17°C 25°C
Blanes 10°C 24°C
Ibiza 16°C 24°C
l'Estartit 10°C 24°C
La Palma 20°C 24°C
Palma de Mallorca 15°C 24°C
Playa del Inglés 19°C 25°C
Salou 14°C 23°C
Santa Cruz de Tenerife 20°C 25°C
Torremolinos 17°C 26°C

Het klimaat in Spanje

Door de verschillen in hoogteligging en afstand tot de zee zijn er grote verschillen in temperatuur binnen Spanje. Het klimaat van Spanje kan in drieën verdeeld worden: de mediterrane kust met de eilanden Menorca, Mallorca, Ibiza en Formentera, het binnenland en het noorden en noordwesten.

Van de Costa Brava tot aan de Costa del Sol strekt zich de mediterrane kust van Spanje. De zomers zijn aan de mediterrane kust en op de Spaanse eilanden droog en warm. De gemiddelde middagtemperatuur ligt in de zomer tussen de 28°C en 30°C. Juni is de warmste maand van het jaar en de zon schijnt in die maand gemiddeld 300 tot 350 uur en er valt bijna geen regen. Juli is de droogste maand van het jaar. De winters langs de mediterrane kust zijn vochtig en zacht. In de koudste maand van het jaar, januari, ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 16°C. De zon schijnt gemiddeld 170 tot 190 uur in de winter en er valt op gemiddeld 6 dagen per maand neerslag.

In het binnenland van Spanje zijn de winters kouder en de zomers heter dan langs de kust. Juli en augustus zijn de warmste maanden, het is dan overdag gemiddeld tussen de 30°C en 35°C met uitschieters naar de 40°C. Het aantal zonuren in de zomer is erg hoog, 12 uur per dag. In de winter schijnt de zon gemiddeld 5 uur per dag. Het aantal regendagen in het binnenland is te vergelijken met de kust, in het binnenland komen wel meer onweersbuien voor. Het voorjaar is de beste tijd om het binnenland van Spanje te bezoeken, dan is de natuur het mooiste en is het niet te warm.

De koelste, natste zomers komen in het noorden en noordwesten van Spanje voor. Aan de kust is de gemiddelde dagtemperatuur zomers 22°C, meer in het binnenland ligt dat iets hoger, namelijk tussen de 25°C en 30°C. Aan de kust in het noorden en noordwesten komt meer bewolking voor dan in de rest van het land, daarom is het aantal zonuren per jaar een stuk lager, namelijk gemiddeld 1750 uur per jaar. Zuidelijker schijnt de zon gemiddeld 2500 uur per jaar. Aan de kust schijnt de zon 6 tot 7 uur per dag, in het binnenland schijnt de zon gemiddeld 10 uur per dag. Aan de kust valt gemiddeld 1000 millimeter neerslag per jaar, dit komt door de Atlantische depressies die het meest merkbaar zijn in het noorden en noordwesten van Spanje.

Spanje is tijdens de winter in meerdere opzichten een goede vakantiebestemming. In de winter is het nog aangenaam warm op de Canarische Eilanden, het is daar bijna nooit kouder dan 17 graden. Ook op het vaste land, om delen van de centrale en zuidoostkust en de zuidkust zijn de temperaturen het hele jaar aangenaam. De zonnigste en droogste plek van Spanje is Malaga, dit is een heerlijke plek om de zon op te zoeken in de winter. In de Andalusische Sierra Nevada, de Picos de Europa en in de Pyreneeën kan in de winter goed geskied worden.