Weersverwachting Zwitserland

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Zwitserland. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Zwitserland met voor elke stad in Zwitserland de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Steden Zwitserland

Bazel 3°C 14°C
Bern 2°C 11°C
Biel 2°C 12°C
Genève 3°C 12°C
Lausanne 5°C 11°C
Lugano 7°C 10°C
Luzern 2°C 13°C
Sankt Gallen 3°C 12°C
Winterthur 2°C 13°C
Zürich 2°C 13°C

Vakantie Zwitserland

Ascona 7°C 10°C
Brunnen 3°C 14°C
Davos Dorf 0°C 9°C
Köniz 2°C 11°C
La Chaux-de-Fonds 1°C 8°C
La Fouly -2°C 7°C
Locarno 7°C 10°C
Montreux 5°C 11°C
Neuchâtel 3°C 11°C
Schaffhausen 2°C 13°C

Het klimaat in Zwitserland

Het klimaat van Zwitserland zorgt ervoor dat het een populair wintersportgebied is. De populairste gebieden om te wintersporten zijn het Berner Oberland, Graubünden en Wallis. De grootste skigebieden zijn Quatre Valléees en de Portes du Soleil.

In Zwitserland is het klimaat in drie gebieden te verdelen; de Alpen, de provincie Ticino en het Centrale Plateau. In januari is het het koudst in Zwitserland, in het hele land vriest het dan.

De helft van Zwitserland, van Genève tot aan de grens van Oostenrijk, wordt bedekt door de Alpen. Daar heerst, boven de 1500 meter, een hooggebergteklimaat. In de valleien zijn de winters vaak bewolkt en mistig en het vriest er continu. De zomers zijn in de valleien warm met helder weer. In de bergen zijn de winters relatief zonnig en het kan er aangenaam warm aanvoelen. De zomers zijn daarentegen bewolkt en boven de 1800 meter is de gemiddelde dagtemperatuur niet veel hoger dan 10°C. De natste periode van het jaar is de zomer, met name de maanden juli en augustus. Dan vallen er vaak stevige buien en onweersbuien.

Ten zuiden van de Alpen ligt de provincie Ticino, het klimaat wordt beïnvloed door een warme mediterrane lucht. De zomers zijn er warm en de winters relatief mild. De zomers zijn er te vergelijken met de zomers in Noord-Italië. Het enige verschil is dat het in Ticino een stuk meer regent dan in Noord-Italië. Als er neerslag valt, is dit vaak in de vorm van hevige stortbuien. Aan de zuidkant van de Alpen ligt de warmste plek van Zwitserland: Lugano, daar, en in Geneve is het zomers overdag rond de 25°C.

Het laagste gebied van Zwitserland is het Centrale Plateau. Dit ligt van het meer van Geneve tot het Bodenmeer. De meerderheid van de Zwitserse bevolking leeft in dit gebied, alle grote steden liggen er namelijk. In de winters is het er meestal koud met veel lage wolken en mist. Als de winter streng is kan het voor weken vriezen en valt er sneeuw. Echter, sneeuw is gebruikelijker bij minder strenge winters.

Zomers is het er warm en nat. Van jaar tot jaar verschillen het aantal dagen met regen en de hoeveelheid wolken enorm. Zürich is qua klimaat representatief voor het klimaat in het hele gebied.

In Zwitserland schijnt de zon tussen de 1500 uur (centrum) en 2000 uur (zuiden) per jaar. De zon schijnt het meeste in Lugano.

Jaarlijks valt er veel neerslag in Zwitserland. De natste gebieden zijn de noord- en westzijde van de Alpen en de westzijde van de Jura. Op de bergtoppen valt echter de meeste neerslag, meestal in de vorm van sneeuw. Er valt jaarlijks 1000 tot 1100 millimeter sneeuw in de dalen van Ticino.