Weersverwachting Costa Rica

Deze pagina laat zien voor welke steden in Costa Rica Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


C
Cahuita
Chacarita

I
Islita

J
Jacó

L
Liberia
Limon

M
Manuel Antonio
Montezuma

N
Nicoya

O
Ojochal

P
Palmar Sur
Playa Conchal
Playa Dominical
Playa Hermosa
Playa Herradura
Playa Manzanillo
Playa Ocotal
Playa Ostional
Playa Panama
Playa Sámara
Playa Tamarindo
Playa Tambor
Puerto Viejo de Limón
Punta Leona
Puntarenas

S
San Jose

T
Tarcoles
Tobias Bolanos International

Het klimaat in Costa Rica


Costa Rica kent een subtropisch klimaat. De temperatuur is het hoogst aan de kusten, de temperatuur is iets lager op het centrale plateau en in de bergen is de temperatuur het laagst.

De gemiddelde temperaturen hebben te maken met de hoogteligging van het gebied, dit kan op de volgende manier onderverdeeld worden:
- Op 1100 meter hoogte en lager ligt de gemiddelde temperatuur 26°C, hier heerst het tropische klimaat.
- Tussen de 1100 en 1500 meter hoogte ligt de gemiddelde temperatuur rond de 25°C.
- Tussen de 1500 en 3000 meter ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 14°C en 18°C.
- Vanaf 3000 meter hoogte ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt.

Het hele jaar door is de temperatuur rond de 25°C langs de Caribische kust. Het hele jaar door vallen er tropische buien die beïvloed worden door de weersomstandigheden op de Atlantische Oceaan en passaatwinden. Per jaar regent het gemiddeld ruim 3000 mm. Van januari tot en met maart regent het minder in vergelijking met de rest van het jaar. Rond augustus en september komt zelfs kort een droge periode voor. Tussen september en februari regent het weer heel veel. Juli en november zijn de natste maanden van het jaar. In de ochtend is het vaak zonnig aan de Caribische kust waarna in de namiddag de regenbuien overtrekken.

Aan de andere kant van Costa Rica, de Pacifische kust, is er duidelijk een droog en een nat seizoen. Van december tot en met maart heerst het droge seizoen en het regenseizoen is tussen mei en december. De natste maanden zijn hier september en oktober.

Op het hoogland van Costa Rice is de temperatuur het hele jaar door aangenaam. Op de laagvlaktes kan het een stuk warmer worden. Maart en April zijn de warmste maanden maar er is slechts een temperatuurverschil van maximaal 4°C tussen de warmste en koudste maand op de laagvlakte van Costa Rica.