Weersverwachting Dominicaanse Republiek

Deze pagina laat zien voor welke steden in Dominicaanse Republiek Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


A
Arroyo Barril

B
Bahia Maimon
Bayahibe
Boca Chica

C
Cabarete
Cabo Engano
Cabrera
Cofresi

J
Juan Dolio

L
La Romana
La Romana International Airport
Las Americas
Las Galeras
Las Terrenas
Luperon

P
Playa Dorada
Playa Escondida
Puerto Plata
Puerto Plata International
Punta Cana

S
Sabana De La Mar
Santo Domingo
Sosua

Het klimaat in Dominicaanse Republiek

In het midden van het Caribisch gebied ligt de Dominicaanse Republiek. Daar heerst een gematigd tropisch klimaat en het is er gemiddeld 25°C. Vaak komt de temperatuur in de Dominicaanse Republiek boven de 30°C uit. De Dominicaanse Republiek kent veel bergachtige gebieden, daar kunnen de temperaturen behoorlijk verschillen. Bij de bergketen Cordillera Central in de buurt ligt de gemiddelde temperatuur rond de 16°C.

De gemiddelde zomer- en wintertemperatuur in de Dominicaanse Republiek verschillen maar een paar graden van elkaar. Zomers is het gemiddeld tussen de 22°C en 32°C en in de winter is het gemiddeld tussen de 19°C en 29°C. Januari is de koudste maand op de Dominicaanse Republiek en in augustus is de warmste maand. Het warmste gebied van het land is de Enriquillo-slenk, het is daar gemiddeld 40°C. In de bergen is het het koudst, in januari kan de temperatuur dalen tot onder het vriespunt.

Er valt het meeste regen in het centrale bergland, aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek, dit komt door de passaatwinden. De meeste regen valt in mei en van augustus tot en met oktober. In januari en februari valt de minste regen. Er valt gemiddeld 1350 millimeter neerslag per jaar in het oosten van het land. In het westen valt minder dan de helft, namelijk gemiddeld 500 millimeter neerslag per jaar. In het gebied van Los Haitises, in het noordoosten van het land, valt gemiddeld 2000 millimeter neerslag per jaar. Meestal valt de neerslag in de vorm van hevige, korte buien aan het begin van de avond.

In de Dominicaanse wateren varieert de temperatuur van 26°C tot 30°C. De zon schijnt gemiddeld 225 dagen per jaar. Dit maakt het weer in de Dominicaanse Republiek zeer aangenaam maar het ligt wel in een orkaangevoelige omgeving. Tussen augustus en oktober is het hoogseizoen voor orkanen, met name in de tweede en derde week van september komen veel orkanen voor.