Weersverwachting Ecuador

Deze pagina laat zien voor welke steden in Ecuador Weersverwachting.nl een uitgebreid weerbericht beschikbaar heeft. Staat je locatie van interesse er niet bij, bekijk dan het weerbericht van de plaats die er dichtbij ligt.


C
Cuenca

E
Esmeraldas

G
Guayaquil

M
Machala

P
Portoviejo

Q
Quito

Het klimaat in Ecuador

Ecuador heeft veel verschillende landschappen en daardoor is het klimaat er zeer afwisselend. Ook de afstand tot de oceaan, zeestromingen en de temperatuur van het zeewater hebben invloed om het klimaat van Ecuador.

Aan de kust is de gemiddelde temperatuur rond de 30°C. Aan de noordkust voelt de temperatuur aangenamer van mei tot december door de koude Humboldt-golfstroom. El Niño is een periodieke warme stroming in de Grote Oceaan. Door de invloed van de El Niño valt er aan de kust van Ecuador vaak zeer zware regen en lopen de temperaturen hoog op. Over heel Ecuador valt gemiddeld 2000 millimeter neerslag per jaar, langs de kust is er echter een grote variatie in hoeveelheid neerslag. Bijna alle neerslag van het hele jaar valt tussen februari en mei. Na mei wordt het veel droger en op sommige plekken valt dan weken achtereen helemaal geen neerslag.

Tussen juli en september is het in het Andesgebied droog en zonnig. Tussen oktober en mei is de regentijd. Er valt tussen de 500 en 2000 millimeter neerslag per jaar, dit is afhankelijk van de hoogte in het gebergte. Naast de hoeveelheid neerslag is ook de temperatuur afhankelijk van de hoogte. Er heerst een hooggebergteklimaat vanaf 4800 meter hoogte. Op 6310 meter hoogte, op de top van Chimborazo, ligt eeuwige sneeuw. Op de bergen Antisana, Cayambe, Cotopaxi en Chimborazo is het mogelijk om te skiën.

Er heerst een tropisch klimaat in het Amazone-bekken en op de oostelijke hellingen van de Andes. Het weer is daar warm en vochtig met temperaturen van 25°C en hoger. Van april tot juni valt de meeste regen en van december tot maart en in augustus valt de minste regen. Neerslag valt vaak in de vorm van hevige, korte tropische buien. Er valt tussen de 3000 en 4000 millimeter neerslag per jaar in Ecuador.

De beste reistijd voor Ecuador is van juni tot en met september, dan is het in het kustgebied niet te warm en er valt weinig regen in de Andes.