Weersverwachting Peru

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Peru. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Peru met voor elke stad in Peru de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Peru

In Peru komen veel verschillende klimaattypes voor, dit komt door de tweedeling van het land door het Andes gebergte dat van het noorden naar het zuiden van het land loopt en door de golfstroom El Niño. Peru ligt op het zuidelijk halfrond dus de zomer is tijdens de Nederlandse winter en andersom. Het is in de Andes het hele jaar koud, tussen de 9°C en 18°C. In december en januari zorgt de golfstroom El Niño ervoor dat het water warm wordt waardoor de temperaturen stijgen.

Langs de kust, van Piura tot Tacna, heerst een warm en heel droog klimaat. Het is er gemiddeld 19°C, dat is gemiddeld kouder dan aan de Atlantische kust van Zuid-Amerika door de koude Perustroom, met water uit het zuidpoolgebied. Door deze koude stroming in combinatie met de felle tropenzon, valt er het gehele jaar door geen regen. Er worden alleen nevel en motregen gevormd.

In de hoofdstad van Peru, Lima, zijn de temperaturen van april tot november lager door de koude Perustroom. In augustus liggen de temperaturen tussen 13°C en 17°C, normaal schommelt de temperatuur tussen 20°C en 26°C. December, januari en februari zijn de warmste maanden, het is dan tussen de 26°C en 30°C.

Langs de noordkust van Peru, van Piura tot Tumbes, heerst een heel warm en droog klimaat. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is hier 24°C. Er komen hevige regenbuien voor van december tot en met april. Daarentegen is het van mei tot en met november erg droog.

In het Andes gebergte heersen verschillende klimaten, afhankelijk van de hoogte.
Tussen de 400 en 1000 meter, in het hoge regenwoud, heerst een vrij vochtig, half warm klimaat. Het is er gemiddeld 22°C en er komt het hele jaar door neerslag voor.
Tussen 1000 en 3000 meter heerst een gematigd klimaat. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 20°C. Van mei tot oktober is de droogste tijd in de bergen.
Op een hoogte van tussen de 3000 en 4000 meter in het Andes gebergte heerst een koud klimaat. Het is er gemiddeld 12°C en de winters zijn droog met ijzig weer en de zomers zijn regenachtig.
Op een hoogte van tussen de 4000 en 5000 meter in het Andes gebergte heerst een toendraklimaat. Het is daar jaarlijks gemiddeld 6°C en de zomers zijn er erg koud en droog. Op 5000 meter hoogte komt veel sneeuw en ijs voor. Het vriest hier dan ook bijna altijd.

In het regenwoud van Peru heerst een warm, vochtig klimaat met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 25°C. Door het hele jaar heen zijn er weinig temperatuurverschillen. Met name in de zomermaanden valt er heel veel neerslag in het regenwoud.

Van januari tot en met april is de regentijd en tijdens de El Niño regent het ook erg veel. De El Niño zorgt geregeld voor overstromingen. Van mei tot en met oktober is het droge tijd, soms regent het dan weken achter elkaar niet. Op de oostelijke hellingen liggen de natste plaatsen van Peru. Langs de kust liggen de droogste plaatsen.